Hielstandmeter

Een hielstandmeter is een instrument dat wordt gebruikt om de hoek tussen de voet en het onderbeen te meten, ook wel bekend als de hielhoek. Het wordt vaak gebruikt in de orthopedie en podologie om afwijkingen in de houding van de voet te diagnosticeren en te meten. 

De hielstandmeter bestaat meestal uit een frame met twee poten en een draaibare schaal of liniaal. De patiënt staat met de voet op het frame, terwijl de schaal wordt aangepast om de hoek tussen de hiel en het onderbeen te meten. 

Een afwijkende hielhoek kan bijvoorbeeld wijzen op platvoeten, holvoeten, klompvoeten of andere voetaandoeningen die de houding en het lopen kunnen beïnvloeden. Door de hielhoek nauwkeurig te meten, kan de podoloog of orthopedist een diagnose stellen en een behandeling plan opstellen, zoals inlegzolen, oefeningen of fysiotherapie, om de voetproblemen te verhelpen en de houding en het lopen te verbeteren. 

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Hamerzwiktang

Hoekmeter

Next