Karabijnhaak

Een karabijnhaak (ook wel bekend als carabiner of musketonhaak) is een metalen haak met een veerbelaste sluiting. Het is een veelgebruikt hulpmiddel in de bergsport, klimsport, reddingsoperaties, zeilen en andere activiteiten waarbij touwen, kabels of riemen aan elkaar moeten worden bevestigd. 

De karabijnhaak heeft een gebogen vorm, met een opening aan de ene kant en een scharnierende sluiting aan de andere kant. De opening kan gebruikt worden om de karabijnhaak aan een touw of ander bevestigingspunt te koppelen. De sluiting zorgt ervoor dat de karabijnhaak veilig vergrendeld kan worden, zodat deze niet per ongeluk loskomt. 

Het is belangrijk om de juiste karabijnhaak te kiezen voor de betreffende toepassing en om ervoor te zorgen dat deze correct is bevestigd. Onjuist gebruik van karabijnhaken kan gevaarlijk zijn en leiden tot ongevallen. 

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

IJzergaren

Klinknagel

Next