Lijm

Lijm is een stof die wordt gebruikt om twee of meer oppervlakken aan elkaar te hechten. Er zijn verschillende soorten lijm verkrijgbaar, elk met verschillende eigenschappen, zoals sterkte, droogtijd, bestendigheid tegen vocht en warmte, en flexibiliteit.

In de podotherapie en schoenmakerij worden verschillende soorten lijm gebruikt, afhankelijk van de toepassing. Enkele veelvoorkomende soorten lijm zijn:

  1. Contactlijm: Contactlijm wordt gebruikt om twee oppervlakken permanent aan elkaar te hechten. Het wordt vaak gebruikt in de schoenmakerij om de zool aan de schoen te bevestigen of om verschillende lagen materiaal aan elkaar te hechten. Contactlijm wordt meestal aangebracht op beide oppervlakken die aan elkaar moeten worden gehecht en wordt vervolgens samengevoegd nadat de lijm droog is.
  2. Lijm op basis van polyurethaan: Lijm op basis van polyurethaan wordt vaak gebruikt in de podotherapie om orthopedische hulpmiddelen te maken, zoals inlegzolen en braces. Het is een sterke en duurzame lijm die bestand is tegen vocht en warmte, en die geschikt is voor het verlijmen van verschillende materialen.
  3. Epoxylijm: Epoxylijm wordt gebruikt in de schoenmakerij om kleine reparaties uit te voeren, zoals het repareren van een scheur in de zool of het vastzetten van een loszittende hak. Het is een zeer sterke en duurzame lijm die bestand is tegen hoge temperaturen en trillingen.
  4. PVA-lijm: PVA-lijm, ook wel bekend als witte lijm, wordt gebruikt in de podotherapie om tijdelijke bevestigingen te maken, zoals bij het plaatsen van een tijdelijke inlegzool. Het is een milde lijm die gemakkelijk kan worden verwijderd en niet schadelijk is voor de huid.

Er zijn nog veel meer soorten lijm verkrijgbaar voor gebruik in de podotherapie en schoenmakerij, elk met hun eigen specifieke eigenschappen en toepassingen. Het is belangrijk om de juiste lijm te kiezen voor de specifieke toepassing en ervoor te zorgen dat deze op de juiste manier wordt gebruikt om de beste resultaten te bereiken.

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Lijmlapje

Leerschaar

Next