Overpronatie

Overpronatie is een term die wordt gebruikt om de manier te beschrijven waarop de voet afwikkelt tijdens het lopen of rennen. Overpronatie treedt op wanneer de voet te veel naar binnen rolt en de voetboog te veel doorzakt tijdens het lopen of rennen. Dit kan resulteren in een onstabiele afzet en een onnatuurlijke krachtverdeling in de voet, en kan leiden tot overmatige slijtage van de schoenen, pijn in de voet, enkels, knieën en heupen, en andere klachten.

Overpronatie kan een natuurlijk fenomeen zijn bij sommige mensen, maar het kan ook worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder:

  • Zwakke voetspieren
  • Onvoldoende ondersteuning in de schoenen
  • Overgewicht
  • Beenlengteverschil
  • Been- of voetafwijkingen zoals platvoeten

Om overpronatie te corrigeren, kan het dragen van geschikte schoenen met een goede ondersteuning en stabiliteit, en eventueel aangepaste inlegzolen of steunzolen, helpen om de voetboog te ondersteunen en de afwikkeling van de voet te verbeteren. Ook oefeningen en het versterken van de voetspieren kan helpen om overpronatie te verminderen of te voorkomen. Het is belangrijk om een specialist te raadplegen als u last heeft van overpronatie of andere voetproblemen.

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog?

Onderwerk

Next