Reflexhamer

Een reflexhamer is een medisch instrument dat wordt gebruikt om de reflexen van een patiënt te testen. Het bestaat uit een handvat en een rubberen kop. De rubberen kop heeft meestal twee zijden: een platte zijde en een bolvormige zijde.

Bij het testen van reflexen, slaat de arts zachtjes met de reflexhamer op de pees van de spier die ze willen controleren, zoals de kniepees of de enkelpees. Dit veroorzaakt een snelle rek van de spier, die op zijn beurt een reflex in de spier activeert. De arts let op de beweging van het lichaamsdeel en de intensiteit van de reactie om de reflex te beoordelen.

Reflexhamers worden vaak gebruikt bij neurologische onderzoeken om de werking van het zenuwstelsel te controleren. Ze kunnen ook worden gebruikt om de reflexen van patiënten met aandoeningen zoals multiple sclerose of Parkinson’s te controleren. Naast medische toepassingen, worden reflexhamers ook gebruikt in de fysiotherapie en chiropractie.

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Revolvertang

Rubberhak

Next