Sikkelvoet

Een sikkelvoet is een aandoening waarbij de voetboog te hoog is, waardoor de voet in een “sikkelvorm” buigt. Dit betekent dat de hiel en de bal van de voet niet op de grond steunen tijdens het staan of lopen. In plaats daarvan steunt de voet alleen op de buitenrand, wat kan leiden tot pijn en problemen tijdens het lopen. 

Sikkelvoet kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van andere aandoeningen, zoals spina bifida of cerebrale parese. Andere risicofactoren zijn bijvoorbeeld het dragen van schoenen die te klein of te strak zijn, overgewicht en ouderdom. 

Symptomen van een sikkelvoet kunnen zijn: pijn in de voet, enkels, knieën of heupen, moeite met lopen, vermoeidheid van de voeten en zelfs terugkerende enkelverstuikingen. 

De behandeling van een sikkelvoet hangt af van de ernst van de aandoening. In milde gevallen kan fysiotherapie helpen om de spieren in de voet en enkel te versterken en de voetboog te ondersteunen. In sommige gevallen kan het dragen van speciale schoenen of inlegzolen helpen om de pijn te verminderen en de voetboog te ondersteunen. In ernstigere gevallen kan een operatie nodig zijn om de voetboog te corrigeren en de voet weer normaal te laten functioneren. Het is belangrijk om een sikkelvoet tijdig te laten controleren door een specialist om de juiste behandeling te krijgen en ernstige complicaties te voorkomen. 

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Sesamoïditis

Spitsvoet

Next