Suede schoonmaken

Voor de duidelijkheid: deze pagina gaat over het schoonmaken van suède. Het schoonmaken van glad leer vereist een andere aanpak, meer daarover vind je hier: leer schoonmaken. Suède schoenen zien er prachtig uit, maar ze zijn vaak lastig schoon te maken en te onderhouden. Als je suède schoenen hebt, is het belangrijk om ze regelmatig te onderhouden om ze er goed uit te laten zien. In dit artikel leggen we uit hoe je suède schoenen kunt reinigen en onderhouden.

Wat heb je nodig?

  • Suèdeborstel of gum
  • Suède cleaner
  • Suède protector spray
  • Oude handdoek of doek

Stap 1: Borstel of gum het suède oppervlak

Gebruik een suèdeborstel of gum om het oppervlak van de schoenen te borstelen of te gummen. Dit zal helpen om vuil en stof van het oppervlak van de suède schoenen te verwijderen. Begin aan de bovenkant en werk naar beneden toe. Als je de suèdeborstel gebruikt, doe het dan in één richting en maak lange halen. Als je de suèdegum gebruikt, maak dan cirkelvormige bewegingen en oefen niet te veel druk uit.

Stap 2: Gebruik suède cleaner

Als je merkt dat er nog vlekken op de suède schoenen zitten, gebruik dan suède cleaner. Breng de suède cleaner aan op een schone doek en wrijf de vlekken zachtjes in een cirkelvormige beweging. Zorg ervoor dat je niet te veel druk uitoefent en werk langzaam en voorzichtig. Laat de suède cleaner enkele minuten inwerken.

Stap 3: Borstel of gum de suède schoenen opnieuw

Gebruik de suèdeborstel of gum opnieuw om de suède schoenen te borstelen of te gummen. Dit helpt de suèdevezels te herstellen en geeft de schoenen een egale uitstraling. Borstel of gum de suède schoenen in één richting en maak lange halen om de vezels opnieuw op te tillen.

Stap 4: Breng een suède protector spray aan

Gebruik een suède protector spray om de suède schoenen te beschermen tegen vuil en vlekken. Schud de fles goed en spuit de spray gelijkmatig over het oppervlak van de suède schoenen. Houd de sprayfles op ongeveer 20-30 cm afstand van de schoenen en bedek het hele oppervlak. Laat de schoenen drogen volgens de instructies op de verpakking.

Stap 5: Laat de suède schoenen drogen

Laat de suède schoenen volledig drogen voordat je ze weer draagt. Plaats de schoenen op een oude handdoek of doek en laat ze op een goed geventileerde plek drogen. Zet de schoenen niet in direct zonlicht of bij een warmtebron, omdat dit de vezels van de suède kan beschadigen.

Conclusie

Het reinigen van suède schoenen is niet zo moeilijk als het lijkt, maar het vereist wel wat tijd en geduld. Door regelmatig borstelen of gummen en het gebruik van suède cleaner en suède protector spray, kun je je suède schoenen er als nieuw uit laten zien. Het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn en niet te veel druk uit te oefenen op de vezels van het suède, om te voorkomen dat de schoenen beschadigd raken. Met deze stappen en de juiste producten kun je je suède schoenen schoonmaken en beschermen, zodat ze er op hun best uitzien en langer meegaan.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand