Systoe teendrukmeter

Atys is een merk dat gespecialiseerd is in apparatuur voor vaatdiagnostiek. Een van hun producten is de SysToe teendrukmeter.

De teendrukmeting met de SysToe teendrukmeter is een volledig geautomatiseerde, niet-invasieve en pijnloze techniek, die wordt uitgevoerd door diabetologen, vaatchirurgen, huisartsen, praktijkondersteuners en podotherapeuten. Dit gebeurt niet alleen voor de diagnostiek en follow-up van patiënten met (verdenking op) perifeer vaatlijden, maar ook voorafgaand aan compressietherapie of voor het beoordelen van het genezingspotentieel van een ulcus. De SysToe teendrukmeter kan in veel gevallen een kostbaar, tijdrovend en belastend bezoek aan het vaatlab besparen.

Waarom teendruk meten?
Volgens de Nederlandse richtlijn voor de diabetische voet is het waarnemen van een mono- of bifasisch doppler-signaal zonder beschikbaarheid van een perifere bloeddrukmeting onvoldoende voor het vaststellen of uitsluiten van perifeer arterieel vaatlijden (PAV). De daarvoor aangewezen bepaling van enkeldrukken met doppler zijn tijdrovend en vereisen een hoge mate van training en routine. Oscillometrisch bepaalde enkeldrukken zijn niet betrouwbaar [1]. Daar komt bij dat een enkelmeting zowel bij ouderen als bij patiënten met Diabetes vaak minder betrouwbaar (en pijnlijk) is door mogelijke mediacalcificatie [2] en/of oedeem. Teendrukbepalingen kennen deze problemen niet.

Waarom teendruk meten met Systoe
Een teendrukmeting met de SysToe duurt korter dan het beluisteren van een mono- of bifasisch signaal terwijl het volledig uitsluitsel geeft over de aanwezigheid van PAV. De alternatieven (enkeldrukbepaling bij de podotherapeut of verwijzing naar huisarts of vaatlab is tijdrovend en vaak belastend voor de patiënt. Om die reden gaan steeds meer podotherapiepraktijken over op de SysToe. Na een eerste beoordeling op het moment van de meting berust de follow-up voornamelijk op klinische bevindingen en de bloeddruk in de teen. Verdere onderzoeken zijn alleen nodig indien klinische symptomen optreden of verergeren en/of indien de systolische bloeddruk aan de teen daalt.

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Strongbond