Vamp

Een vamp is het voorste deel van het bovenwerk van een schoen dat de tenen bedekt. Het bevindt zich tussen de teenkap en de wreef van de schoen.

De vamp strekt zich uit vanaf de voorzijde van de schoen tot ongeveer het midden van de voet. Het beschermt de tenen tegen externe elementen en biedt ondersteuning en structuur aan het voorste deel van de schoen. De vamp kan gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals leer, textiel of synthetische stoffen, afhankelijk van het ontwerp en de beoogde functie van de schoen.

De vamp kan variëren in hoogte en stijl, afhankelijk van het type schoen. Bijvoorbeeld, in pumps of enkellaarzen kan de vamp hoger zijn en het grootste deel van de bovenkant van de voet bedekken, terwijl bij sandalen of open schoenen de vamp lager kan zijn en de tenen meer blootlegt.

Het ontwerp en de constructie van de vamp kunnen invloed hebben op het comfort, de pasvorm en het uiterlijk van de schoen. Daarom wordt bij het vervaardigen van schoenen speciale aandacht besteed aan het ontwerpen en vormgeven van de vamp om de gewenste functionaliteit en esthetiek te bereiken.

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Bovenwerk

Wreef

Next