, ,

Het is stil bij Dumco

Wat blijft het toch stil en rustig. Dumco is Dumco niet in deze periode. En we halen waarschijnlijk de woorden uit je mond, want daarin zijn we als zovelen. Toch wilden we juist nu we allemaal een beetje uit onze doen zijn, weer eens van ons laten horen.

De afgelopen weken werken we zoveel mogelijk door en houden ons daarbij aan de regels: anderhalve meter afstand houden, we werken thuis, blijven thuis bij een kuchje, hanteren een avond- en een dagploeg op kantoor en spreiden de pauzes in de kantine om een paar voorbeelden te noemen.
Een direct gevolg van de maatregelen in Nederland voor ons was, dat onze buitendienst medewerkers/productadviseurs de weg niet meer op mochten. Het bezoeken van onze klanten stopte direct na de invoering van de overheidsmaatregelen. Sindsdien werken zij vanuit huis.
Daarna volgde de reactie van onze klanten, uit Spanje, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Met het sluiten van grenzen is ook de export gestopt. Helaas probeerde enkele export klanten hun lopende orders te annuleren, maar in gezamenlijk overleg hebben we besloten de orders toch te produceren en deze pas uit te leveren na de crisis. Hierdoor kunnen we de productie en het magazijn ook door laten draaien.

Nauwelijks klanten, praktijk gesloten

De productie loopt al die tijd wel door, maar er komen heel weinig orders bij. Af en toe een beetje, dat is het dan ook. Wat wil je, als praktijken gesloten zijn en de schoenreparateur al weken geen klant meer in zijn winkel krijgt.
Neem Sjoerd Bleeker van De Schoenmakerij uit Bussum: hij zag zijn omzet met 80 procent slinken en leeft zuiniger dan ooit. “De mensen blijven thuis naar het advies van het RIVM. Via social media probeer ik nog wel subtiel te melden dat ik schoenen kan halen en brengen, zodat mensen zien dat ze nog wel op me kunnen bouwen. Veel levert het niet op, maar het is beter dan bij de pakken neerzitten”, aldus Sjoerd.
André Vervoort van Schoenmakerij André uit Geldermalsen kan erover meepraten. “De omzet is 70 procent gedaald. Het is lijdzaam afwachten. Het verkopen van bijproducten maakt de dag nog een beetje goed. Maar dat is moeilijk: de klanten die binnenkomen, komen gericht ergens voor en dan zijn ze weer weg. En de grootste doelgroep, 65-plus, die durft nog steeds niet de straat op. Ik ben altijd positief, maar nu zakt de moed me toch in de schoenen. Maar ondanks alles is gezondheid het belangrijkste en wens ik iedereen sterkte.”

Therapeuten hebben het al even moeilijk. De praktijk van Marieke Bartels in Etten-Leur is, na twee weken volledige sluiting, alleen open voor medisch noodzakelijke zorg. “De zorg die we uitvoeren is zorg die voorkomt dat deze mensen naar de huisarts moeten en/of hun werk kunnen blijven doen. Normaal behandelen wij 150 patiënten per week, nu zijn dat tien tot vijftien patiënten. Hoe lang ik dit kan volhouden? Drie maanden, maar dan moet het toch echt wel weer gaan aantrekken.”
Wiljan Drenth van PodoMasters in Geesbrug merkt dit enorm aan zijn orders. “Mondjesmaat komt wat binnen, maar onze omzet is 95 procent gezakt. We zijn gelukkig een gezond bedrijf. We moeten het uitzitten.”

En Dumco?

Onze omzet daalde in maart met 19 procent. In april zal het uitkomen op een daling van zo’n 50 procent. En mei en juni? Dan verwachten we de grootste klap. Maar, Dumco is een gezond familiebedrijf met wat vlees op de botten en focussen ons op de mogelijkheden.
We benutten deze tijd om goed voorbereid weer aan de slag te kunnen zodra de bestellingen van klanten weer op gang komt. Zo vullen we onze voorraad goed aan. En achter de schermen wordt hard gewerkt aan onze webshop, met zo’n 40.000 producten, om deze geheel gevuld te krijgen met de juiste informatie.
We zijn bezig met het tellen van de voorraad en het herinrichten van het magazijn. Daar maken we stellingen vrij voor een nieuw innovatief product: de inlegzolenlijn MEDISOLE.
Onze buitendienst heeft gelukkig steeds actief contact met onze klanten. Om een luisterend oor te zijn. Deze gesprekken leiden ook weer tot nieuwe initiatieven, zoals de productie en verkoop van spat- en barrièreschermen.

Om onze klanten tegemoet te komen, hadden we de handen snel ineen geslagen met onze concurrenten. Gezamenlijk is besloten om het leveringsbedrag in april te verlagen naar 125 euro per zending. Omdat alle beetjes helpen en we elkaar nodig hebben gaat Dumco hier in mei ook mee door.

Wij wensen alle schoenreparateurs, podotherapeuten, podologen, orthopeden en alle andere Dumco-klanten alle goeds in deze lastige tijd. Het belangrijkste is om gezond te blijven. Steun elkaar en doe wat je kunt doen. En: blijf sterk, blijf ondernemen!

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Dumco snijdt op de millimeter nauwkeurig

Verleng de levensduur van sneakers

Next