Hardheid

In de schoenindustrie verwijst hardheid naar de indrukbaarheid, stevigheid of stijfheid van het materiaal dat wordt gebruikt bij de constructie van schoenen. Het heeft betrekking op hoe gemakkelijk een materiaal buigt of vervormt onder druk of belasting. Hardheid wordt gemeten aan de hand van het aantal shore.

Verschillende onderdelen van een schoen, zoals de zool, het bovenwerk en de tussenzool, kunnen verschillende hardheden hebben, afhankelijk van het beoogde gebruik en de gewenste eigenschappen van de schoen.

Bijvoorbeeld, een stevige of harde zool kan gewenst zijn voor werkschoenen of wandelschoenen, omdat het extra ondersteuning en bescherming biedt tegen ruwe ondergronden. Aan de andere kant kan een zachtere zool wenselijk zijn voor hardloopschoenen, omdat het meer demping biedt en de impact op de gewrichten vermindert.

Hardheid kan worden gemeten met behulp van verschillende schalen, zoals de Shore A- of Shore D-schaal, afhankelijk van het type materiaal dat wordt getest. Deze metingen geven een numerieke waarde die de hardheid van het materiaal aangeeft. Het begrijpen van de hardheid van verschillende materialen in de schoenindustrie is belangrijk voor het selecteren van de juiste materialen voor specifieke toepassingen en om het comfort, de duurzaamheid en de prestaties van de schoenen te optimaliseren.

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Hakken

Hielcorrector

Next