Voetskelet

Het voetskelet, in de medische wereld ook bekend als het ossa pedis, is het gehele skelet van de voet. Het bestaat uit 26 botten, inclusief de tarsale botten, metatarsale botten en de teenkootjes. Het voetskelet heeft als functie het bieden van structuur, ondersteuning, beweging en evenwicht tijdens het lopen en staan.

De tarsale botten vormen het achterste deel van de voet, inclusief de hiel (calcaneus), het sprongbeen (talus), en de wigvormige botten (naviculare, cuneiforme en cuboïde). Deze botten zijn betrokken bij de houding en beweging van de voet en enkels.

De metatarsale botten bevinden zich in het midden van de voet en vormen de boog van de voet. Ze zijn genummerd van 1 tot 5, beginnend bij de grote teen. Deze botten helpen bij het absorberen van schokken tijdens het lopen en dragen het gewicht van het lichaam.

De teenkootjes (falangen) bestaan uit 14 botten en bevinden zich in de tenen. Ze geven de tenen flexibiliteit en dragen bij aan de voortbeweging en balans.

Het voetskelet werkt samen met spieren, pezen en ligamenten om beweging en stabiliteit mogelijk te maken. Het biedt ondersteuning aan het lichaamsgewicht en helpt bij het dempen van schokken tijdens het lopen en rennen. Een gezond voetskelet is essentieel voor een goede voetfunctie en mobiliteit.

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Veterstop

Verbandschaar

Next