Schalmen van leer

Het schalmen van leer is een traditionele en ambachtelijke techniek die wordt gebruikt om leer te bewerken en te verfraaien. Het proces is het beste te omschrijven als het dunner maken van het leer aan de binnenzijde om het soepeler en flexibeler te maken, en om omslagen mooier te maken, met daarbij en tegelijkertijd de nerfzijde te behouden voor duurzaamheid en textuur. Deze techniek wordt vaak toegepast bij het maken van hoogwaardige lederen producten zoals schoenen, riemen, tassen en andere accessoires. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het schalmproces, de gereedschappen die worden gebruikt en de voordelen ervan.

Het Schalmproces
Het schalmproces begint met het selecteren van hoogwaardig leer met een duidelijke en aantrekkelijke nerfzijde. Het leer wordt vervolgens grondig gereinigd en eventuele onvolkomenheden worden verwijderd. Het doel is om een glad en gelijkmatig oppervlak te verkrijgen dat geschikt is voor het schalmproces. Vervolgens wordt het leer bevochtigd om het zachter en buigzamer te maken. Dit maakt het gemakkelijker om het leer dunner te maken zonder het te beschadigen. Het vochtig maken van het leer helpt ook om te voorkomen dat het tijdens het schalmproces uitdroogt en barst.

Het nut en de voordelen van schalmen

  • Gemakkelijker om mee te werken: Een van de belangrijkste voordelen van het schalmproces is dat het leer na het schalmen gemakkelijker te bewerken is. Denk bijvoorbeeld aan het bewerken van de hoeken en het ombuigen van het materiaal.
  • Verbeterde Pasvorm: Het gebruik van geschalmd leer in kleding en schoenen zorgt voor een betere pasvorm. Het leer past zich beter aan aan de vorm van het lichaam en voorkomt knelling en wrijving, wat het draagcomfort aanzienlijk verhoogt.
  • Verfraaiing en Verwerking: Geschalmd leer is gemakkelijker te bewerken en te verfraaien. Ambachtslieden kunnen fijne details, perforaties en andere versieringen in het leer aanbrengen, waardoor er een breed scala aan ontwerpmogelijkheden ontstaat.
  • Textuurcontrast: Door het contrast tussen de dunne vleeszijde en de natuurlijke nerfzijde te benutten, kunnen ontwerpers diepte en dimensie aan hun creaties toevoegen, waardoor ze visueel aantrekkelijker worden.

Schalmgereedschappen
Het daadwerkelijke schalmproces wordt uitgevoerd met behulp van specifieke gereedschappen, zoals een schalmmes. Het schalmmes wordt gebruikt om delen van het leer te verwijderen en ongelijkheden glad te strijken. Dit vereist vaardigheid en precisie, aangezien overmatig dunner worden van het leer kan resulteren in zwakke plekken.

Een overzicht van schalmgereedschappen zijn:

  • Schalmmes: Een scherp mes met een dunne en schuine snede wordt gebruikt om delen van het leer weg te snijden. Hiermee kunnen ongelijkheden worden gladgestreken en het leer verder worden uitgedund.
  • Schalmplank: Een schalmplank is een hard oppervlak, meestal van hout, waarop het leer wordt geplaatst tijdens het schalmproces. Dit helpt om een gelijkmatige druk uit te oefenen en maakt het gemakkelijker om het leer dunner te maken zonder ongewenste vouwen of scheuren. Ook steen of glas kan fijn werken om op te schalmen, omdat hier het schalmmes niet achter blijft hangen.
  • Schalmmachine: Voor grotere productie of meer consistente resultaten kan een schalmmachine worden gebruikt. Dit is een mechanisch apparaat dat het schalmproces automatiseert en het leer gelijkmatig dunner maakt. Het kan handmatig of elektrisch worden bediend.
  • Bevochtigingsgereedschappen: Voordat het leer wordt geschalmd, moet het vaak worden bevochtigd om het zachter en buigzamer te maken. Bevochtigingsgereedschappen zoals sponzen, vernevelaars of doeken worden gebruikt om het leer gelijkmatig vochtig te maken.
  • Leerstrekker: Deze tool wordt soms gebruikt om het leer strak op de schalmplank of schalmmachine te spannen, wat helpt bij het gelijkmatig uitdunnen van het leer.
  • Snijmat en liniaal: Deze gereedschappen kunnen worden gebruikt om nauwkeurige metingen en sneden uit te voeren tijdens het schalmproces.

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Schoenmaker

Shore

Next