Leer / leder

Leer, ook wel leder genoemd, is het meest gebruikte materiaal voor het maken van o.a. schoenen en tassen. Dat komt mede door de eigenschappen van leer, zoals de mooie uitstraling en het feit dat leer lang meegaat. Naast voor schoenen en tassen, wordt leer ook als afdekmateriaal voor inlegzolen gebruikt. Leer is een op een specifieke manier behandelde dierenhuid en is een duurzaam materiaal om mee te werken.

Al gebruikt sinds de prehistorie
Leer is een van de oudste materialen die door de mensheid wordt gebruikt. Het gebruik van leer gaat terug tot de prehistorie, toen mensen het huiden van dieren begonnen te gebruiken om kleding, schoenen en andere voorwerpen te maken. Het proces van het maken van leer begint met het verwijderen van de huid van een dier. Het dier wordt geslacht en de huid wordt ontdaan van vet, vlees en haar. Vervolgens wordt de huid geweekt in water om het zout en andere verontreinigingen te verwijderen. Daarna wordt de huid behandeld met chemicaliën om het te looien en te conserveren.

Leer looien
Looien is het (chemische) proces waarbij de huid van een dier wordt behandeld om het te conserveren en om te zetten in leer. Het doel van het looien is om de huid flexibel te maken en het verandert ook de fysieke en chemische structuur van de huid, waardoor het niet meer gevoelig is voor bederf en het waterafstotend wordt. Na het looien worden de huiden gereinigd, geschuurd en geverfd om het gewenste uiterlijk te bereiken. Het leer kan vervolgens worden gebruikt voor een breed scala aan producten, zoals schoenen, tassen, meubels, kleding en technische producten.

Verschillende leersoorten
Er zijn verschillende soorten leer beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende soorten leer:

Volnerfleer – Dit is het meest hoogwaardige en duurzame type leer. Het wordt gemaakt van de bovenste laag van de huid van een dier en behoudt de natuurlijke kenmerken van de huid, zoals littekens, insectenbeten en poriën.

Splitleer – Dit type leer wordt gemaakt van de onderste laag van de huid van een dier. Het is minder duurzaam dan volnerfleer.

Suède – Suède is een zacht en soepel type leer dat wordt gemaakt van de binnenkant van de huid van een dier.

Nubuck – Nubuck is vergelijkbaar met suede, maar het wordt gemaakt van de buitenkant van de huid van een dier. Het heeft een zachte, fluweelachtige uitstraling.

Exotisch leer – Dit type leer wordt gemaakt van de huiden van exotische dieren zoals krokodillen, slangen en struisvogels. Exotisch leer is duurzaam en heeft een unieke textuur en uitstraling.

Kunstleer – Ook wel bekend als faux leer, wordt gemaakt van synthetische materialen zoals PVC en polyurethaan. Het is een goedkopere en diervriendelijke optie voor leer.

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Omboekband

Leren zool vervangen

Next