Shore

Shore is de schaal of meeteenheid die wordt gebruikt om de hardheid van materialen te meten. De term “shore” wordt vaak gebruikt in combinatie met specifieke schalen die zijn ontwikkeld om de hardheid van elastische materialen, zoals rubber en kunststoffen, te meten.

Er zijn verschillende “Shore-hardheidsschalen”, zoals de Shore A-schaal en de Shore D-schaal, die verschillende bereiken van hardheid meten, afhankelijk van het type materiaal en de toepassing. Deze schalen zijn genoemd naar Albert Ferdinand Shore, de ontwikkelaar van de Shore-hardheidsmetingen.

Bij het meten van hardheid met de Shore-schalen wordt een klein instrument genaamd een “Shore-durometer” gebruikt. Dit instrument oefent een bepaalde hoeveelheid druk uit op het oppervlak van het materiaal en meet de mate waarin het materiaal in het instrument indringt. De meting wordt weergegeven op een schaal van 0 tot 100 (of een ander bereik, afhankelijk van de specifieke schaal), waarbij een hoger getal duidt op een grotere hardheid.

Kort samengevat is shore dus de meeteenheid die worden gebruikt om de hardheid van elastische materialen te kwantificeren. Het is een belangrijk aspect bij het karakteriseren van materialen voor verschillende toepassingen, zoals EVA in het geval van inlegzolen.

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Schalmen van leer

Tussenzool

Next