PU materiaal (polyurethaan)

PU is een afkorting van polyurethaan, het is een kunststof en behoort tot de polymeren. PU is nogal multi-inzetbaar en kent vele verschillende toepassingen. Zo wordt het gebruikt als schuim in kussens en matrassen, als lijm vanwege de hechting of als wielen of banden. Wij kennen het vooral door de toepassing als kunstleer en als grondstof voor het maken van inlegzolen.

PU versus EVA als grondstof voor inlegzolen
Kijkend naar de eigenschappen van PU ten opzichte van EVA, is het een uitstekend materiaal om inlegzolen van te maken. Zo is het stevig, slijtvast, flexibel en enorm duurzaam. PU blijft vrijwel altijd terugkeren naar haar originele vorm. EVA is op dat gebied minder slijtvast, aangezien EVA een materiaal is wat gevuld is met heel veel luchtbelletjes. Hierdoor heeft het heel veel demping, maar de lucht verdwijnt door het gebruik in de loop van de tijd uit het materiaal, waardoor de inlegzool minder goed haar werk doet en aan vervanging toe is. Daar staat tegenover dat PU een zwaarder én duurder materiaal is dan EVA.

Materiaal/eigenschapPrijsGewichtDuurzaamheidFlexibiliteitDemping
PUx✓xx✓✓✓✓
EVA✓✓✓✓x✓✓✓✓✓
Overzicht van het verschil tussen PU en EVA in inlegzolen

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Voorkomen van voet- en lichaamsklachten

Renia

Next