Orthopeed

Een orthopeed (ook wel orthopedist genoemd) is een medische specialist die gespecialiseerd is in het behandelen van aandoeningen en letsels van het musculoskeletale systeem. Dit is met een vrij ingewikkeld woord een verzamelnaam van het systeem met botten, gewrichten, spieren, pezen, ligamenten en andere structuren die het lichaam in staat stellen te bewegen en te functioneren.

De belangrijkste taken van een orthopeed zijn:

 1. Diagnose stellen: Orthopeden evalueren en diagnosticeren aandoeningen en letsels van het bewegingsapparaat. Dit omvat onderzoek van de patiënt, medische geschiedenis en mogelijk het bestellen van aanvullende beeldvormende onderzoeken, zoals röntgenfoto’s, MRI’s of CT-scans.
 2. Behandeling: Na het stellen van een diagnose stellen orthopeden behandelplannen op. Deze plannen kunnen zowel conservatieve (niet-chirurgische) als chirurgische behandelingen omvatten, afhankelijk van de ernst en aard van de aandoening of het letsel.
 3. Chirurgie: Orthopedische chirurgie omvat het uitvoeren van operaties om aandoeningen en letsels te behandelen, zoals botbreuken, gewrichtsproblemen, gescheurde ligamenten en meer complexe orthopedische aandoeningen.
 4. Revalidatie en herstel: Na een operatie of behandeling helpen orthopeden patiënten om te herstellen en te revalideren. Dit kan onder meer fysiotherapie, oefeningen en andere therapieën omvatten om de functie en het bewegingsbereik van de patiënt te herstellen.
 5. Preventie: Orthopeden geven ook advies over hoe blessures en aandoeningen van het bewegingsapparaat kunnen worden voorkomen, bijvoorbeeld door middel van veilige oefeningen en levensstijlaanpassingen.

De reden waarom mensen een orthopeed bezoeken kan variëren. Enkele veelvoorkomende redenen zijn:

 • Botbreuken en dislocaties
 • Gewrichtsproblemen zoals artritis
 • Rugpijn en nekpijn
 • Gescheurde ligamenten en pezen
 • Sportblessures
 • Misvormingen van de ledematen
 • Congenitale aandoeningen (aangeboren afwijkingen)
 • Degeneratieve aandoeningen zoals artrose

Over het algemeen helpt een orthopeed mensen met problemen en pijn in het bewegingsapparaat om hun mobiliteit te herstellen, de functionaliteit te verbeteren en de kwaliteit van leven te verhogen.

Dumco is er op verschillende gebieden ook voor de orthopeed. Meer hierover lees je in onze post: Dumco: ook voor de orthopeed.

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Neus (schoenneus)

Productie

Next