Voor 14.00 besteld zelfde dag verzonden

Leren zool vervangen

Stel: je hebt een paar favoriete schoenen waar je al een lange tijd op loopt. Ze zitten fijn en je voeten zijn er helemaal aan gewend, maar op een bepaald moment is de leren zool volledig versleten. Die leren zool vervangen is een manier om je schoenen nieuw leven in te blazen. Hieronder hebben we uitgeschreven welke materialen je nodig hebt en welke stappen je kunt doorlopen om de leren zool te vervangen. Let er wel op dat het vervangen van een leren zool enige handigheid, geduld en verstand van zaken vereist. Als je niet zeker bent van je vaardigheden, is het wellicht verstandig om dit door een professionele schoenmaker te laten doen.


De benodigdheden voor het vervangen van een leren zool:

 • Nieuwe leren zool
 • Scherp mes
 • Leerlijm
 • Kwast of spons om de lijm aan te brengen
 • Schuurpapier
 • Naald en stevige, bij voorkeur gewaxte draad

De stappen die je kunt doorlopen om een leren zool te vervangen.

 1. Verwijder de oude zool: a. Haal de schoenveters eruit en maak de schoenen schoon om een beter zicht te krijgen op de zool. b. Gebruik een scherp mes om de oude zool voorzichtig los te snijden van de schoen. Probeer de bovenkant van de schoen niet te beschadigen.
 2. Maak de schoen schoon: a. Verwijder eventuele resten van de oude zool en lijm van de bovenkant van de schoen. b. Gebruik schuurpapier om de bovenkant van de schoen licht op te schuren. Dit helpt de nieuwe lijm beter te hechten.
 3. Snijd de nieuwe zool op maat: a. Plaats de oude zool bovenop de nieuwe leren zool en gebruik het als sjabloon. b. Teken met een potlood langs de rand van de oude zool om de juiste maat te krijgen. c. Knip de nieuwe zool uit met een scherp mes, volgens de getekende lijnen.
 4. Breng lijm aan op de schoen: a. Breng een dunne, gelijkmatige laag schoenlijm aan op de binnenkant van de nieuwe zool en de bovenkant van de schoen. b. Zorg ervoor dat je de lijm gelijkmatig aanbrengt, maar niet te veel, om te voorkomen dat het uitpuilt wanneer je de zool vastdrukt.
 5. Plaats de nieuwe zool op de schoen: a. Druk de nieuwe zool stevig op zijn plaats op de bovenkant van de schoen. b. Zorg ervoor dat de zool goed uitgelijnd is en dat er geen luchtbellen of vouwen onder zitten.
 6. Laat de lijm drogen: a. Volg de instructies van de schoenlijm om te weten hoe lang het duurt voordat de lijm volledig droog en uitgehard is. Gewoonlijk duurt dit enkele uren tot een dag.
 7. Eventueel afwerken: a. Als er lijmresten zijn die uitsteken, kun je voorzichtig met een scherp mes of schuurpapier de overtollige lijm verwijderen. b. Poets de nieuwe zool om het leer te voeden en een mooie glans te geven.
 8. Doorstikken van de zool: a. Gebruik een stevige draad, bij voorkeur een gewaxte draad die geschikt is voor schoenenreparatie. b. Begin vanaf de binnenkant van de schoen en steek de naald door de nieuwe zool en de bovenkant van de schoen, vlakbij de rand van de zool. c. Trek de draad voorzichtig aan en steek de naald terug door de zool en de bovenkant van de schoen, ongeveer 5 mm van de vorige steek verwijderd. d. Herhaal dit proces langs de hele omtrek van de zool en zorg ervoor dat de steken gelijkmatig en stevig zijn. e. Zorg ervoor dat je de draad goed aantrekt zonder de zool te vervormen. f. Knoop de draad stevig vast aan de binnenkant van de schoen en knip het overtollige draad af.

Het doorstikken van de zool helpt de zool stevig aan de bovenkant van de schoen te bevestigen en voegt extra sterkte toe aan de verbinding. Als je niet bekend bent met het doorstikken van leer, kan het handig zijn om dit te laten doen door een professionele schoenmaker. Ze hebben de juiste ervaring en vaardigheden om ervoor te zorgen dat de nieuwe zool stevig en duurzaam wordt bevestigd.

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Leer / leder

Leer schoonmaken

Next