Peillood

Peillood, ook wel schoenmakerslood genoemd, is een hulpmiddel dat wordt gebruikt in de schoenmakerij om de hoogte van de hakken en zolen van schoenen te meten en te markeren.

Het peillood bestaat uit een loden gewicht aan een touwtje of koord. De schoenmaker hangt het peillood aan de achterkant van de schoen en gebruikt het om de juiste hoogte van de hak of zool te bepalen. Het touwtje wordt langs de achterkant van de schoen naar beneden gehouden, terwijl het gewicht de grond raakt. De schoenmaker kan dan de hoogte van de hak of zool markeren op basis van waar het touwtje de grond raakt.

Het gebruik van een peillood is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hakken en zolen van een schoen gelijkmatig zijn en de juiste hoogte hebben, wat belangrijk is voor het comfort en de stabiliteit van de schoen. Het is een oud, maar nog steeds veelgebruikt instrument in de schoenmakerij.

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Podobaroscoop

Polstermaterialen

Next