Investeringsruimte hoe zit dat?

Als ondernemer ben je altijd in beweging. De professionaliteit van je onderneming en je eigen kennis en vaardigheden zijn immers je visitekaartje. Een verdiepende opleiding volgen, een specialist inhuren, je praktijk- of werkruimte opnieuw inrichten of personeel aannemen: denk je daar wel eens over na? Allemaal dingen die een investering vereisen. Wist je dat investeren soms minder geld kost dan je denkt? En dat Dumco je hierbij graag een handje helpt?

Investeringsruimte

Als ondernemer ben je bekend met de inkomstenbelasting: over de winst van je onderneming draag je al snel 37 tot 49% af aan de belasting. Kosten die je maakt voor je onderneming mag je dan wel weer aftrekken van je winst. Onder deze kosten vallen ook sommige investeringen. De Belastingdienst ziet het als volgt: een investering is een aankoop van goederen of producten met een waarde van minimaal 450 euro, exclusief btw. Deze aankoop moet direct bijdragen aan de omzet van je onderneming en meerdere jaren meegaan. Je gaat deze aanschaf dus niet verkopen. Het zijn ‘bedrijfsmiddelen’.

Hoe werkt dit?

Een investering mag je, mits de investering voldoet aan bovenstaande eisen van de Belastingdienst, aftrekken van je winst. Stel: je draagt 37% van je winst af aan de belasting. Je koopt een behandelstoel van 1000 euro. Je winst daalt met 1000 euro, waardoor je 370 euro (37%) minder belasting hoeft te betalen. De behandelstoel kost dan uiteindelijk nog 630 euro. Op die manier heb je misschien wel meer investeringsruimte dan je denkt!

Bepaal je investeringsruimte

Hoe mooi het ook klinkt, het belangrijkste is dat je goed weet welke investeringsruimte jij hebt. Dit hangt af van je onderneming, je financiële situatie als ondernemer en ook van jou als persoon.

  • Bepaal eerst welke buffer je nodig hebt voor je onderneming, ga niet zomaar investeren. Kijk goed vooruit en maak een investeringsbegroting.
  • Bepaal je vaste en vlottende activa en welke bedragen je wil investeren. Bekijk goed of dit haalbaar en wenselijk is voor jouw onderneming.

Op de websites van de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel staat veel informatie over investeren en begrotingen maken. Vraag ook je boekhouder om hulp. Of neem de hulp van Dumco aan:

Dumco helpt!

Misschien is het voor jouw onderneming interessant om dit jaar nog een investering te doen. Bij Dumco denken we graag met je mee. Daarom ontvang je tot eind 2022 10% korting op praktijk- en werkplaatsinrichting. De producten worden dit jaar besteld en gefactureerd. En levering in 2023 is mogelijk.

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Dumco Kalender

Aanrader voor de feestdagen!

Next