Tussenzool

Een tussenzool is de laag die zich tussen de binnenzool (het voetbed) en de buitenzool van de schoen bevindt. Het is een belangrijk onderdeel van het schoeisel en heeft verschillende functies die bijdragen aan het comfort, de ondersteuning en de bescherming van de drager.

De tussenzool kan gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals EVA (ethyleenvinylacetaat), PU (polyurethaan) of andere dempende materialen. De keuze van het materiaal kan afhangen van de beoogde toepassing van de schoen, de gewenste demping, duurzaamheid en andere eigenschappen.

Enkele functies en voordelen van een tussenzool zijn:

  • Schokabsorptie: Een tussenzool helpt bij het absorberen van schokken en impact tijdens het lopen, rennen of staan. Dit vermindert de belasting op de gewrichten en voorkomt ongemak en vermoeidheid.
  • Demping: De dempende eigenschappen van de tussenzool verbeteren het loopcomfort door de druk gelijkmatiger over de voet te verdelen. Dit is vooral belangrijk bij activiteiten met veel impact, zoals hardlopen.
  • Ondersteuning: De tussenzool kan een zekere mate van ondersteuning bieden aan de voetboog en de hiel, wat bijdraagt aan een goede houding en stabiliteit tijdens het lopen.
  • Bescherming: Naast het absorberen van schokken biedt de tussenzool bescherming tegen scherpe voorwerpen die van onderaf in de schoen kunnen prikken, zoals spijkers of stenen.
  • Duurzaamheid: De tussenzool draagt bij aan de algehele duurzaamheid van de schoen door het creëren van een slijtvaste laag tussen de binnenzool en de buitenzool.
  • Warmte-isolatie: Afhankelijk van het materiaal kan de tussenzool ook isolerende eigenschappen hebben, wat handig kan zijn om de voeten warm te houden in koude omstandigheden.

Het ontwerp en de eigenschappen van de tussenzool kunnen variëren afhankelijk van het type schoen en de beoogde toepassing. Sport- en hardloopschoenen hebben bijvoorbeeld vaak tussenzolen met geavanceerde dempingstechnologieën, terwijl werkschoenen mogelijk extra ondersteuning en bescherming bieden.

Kortom, de tussenzool is een belangrijk component van schoeisel dat bijdraagt aan het comfort, de demping, de ondersteuning en de bescherming van de voeten tijdens het dragen en lopen.

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Shore

Teen

Next