Podoloog

Wat doet een podoloog precies?

De podoloog houdt zich in de kern bezig met het verhelpen van voetproblemen. Daar komen allerlei verschillende werkzaamheden bij kijken. De ene patiënt hoeft maar één keer langs te komen, de ander komt vaker langs.

Aanmeten of vervaardigen van therapie- of steunzolen

Eén van de werkzaamheden van de podoloog is het aanmeten en/of vervaardigen van therapie- of steunzolen. Iemand kan ongelijke voeten hebben, platvoeten of andere problemen waardoor steunzolen uitkomst bieden. Op een verkeerde manier lopen, is niet alleen pijnlijk voor de voeten, maar kan ook rugpijn veroorzaken. Steunzolen worden door middel van apparaten aangemeten. Drukpunten worden bijvoorbeeld gemeten om te zien waar de voeten ondersteund moeten worden. De zolen helpen bij het beter functioneren en maken pijnvrij bewegen weer mogelijk. Dit gebeurt overigens niet alleen wanneer er een probleem is vastgesteld. Soms wordt er preventief gemeten om te voorkomen dat er in de toekomst problemen ontstaan.

Aanmeten en/of vervaardigen van orthesen

Een orthese voor de voet of tenen is een hulpmiddel waarmee de stand kan worden beïnvloed. Deze wordt gemaakt van siliconen en door de podoloog geplaatst tussen, op of onder de tenen. Ook aan de onderzijde van de voet kan de orthese doorlopen. De podoloog kan daarmee voorkomen dat tenen bijvoorbeeld tegen elkaar wrijven of ze in een andere richting sturen die beter is voor de gezondheid. Bij (kleine) kinderen waarbij de tenen verkeerd dreigen te groeien, wordt soms ook een orthese aangebracht.

De podoloog meet niet alleen orthesen aan. Hij of zij kan deze ook vervaardigen. Dit wordt geleerd tijdens de cursus die men volgt.

Aanmeten en vervaardigen van teenprothesen

In sommige gevallen is er geen andere mogelijkheid dan het amputeren van één of meerdere tenen. Deze worden dan operatief verwijderd waarna er een teenprothese moet worden gemaakt. Dit gebeurt om vervorming van de voet en het ontstaan van drukplekken te voorkomen. De teenprothese wordt gemaakt van siliconen.

De podoloog houdt rekening met de stand van de tenen van de gezonde voet. Hierdoor lijken de voeten van de patiënt(e) op elkaar. Met een kleurbepaling zorgt men ervoor dat de teenprothese perfect aansluit op de rest van de voet.

Toepassen van drukontlasting

Wat doet een podoloog nog meer? De podoloog past ook drukontlasting toe. Dit sluit aan op het aanmeten en vervaardigen van prothesen. Er wordt gekeken op welke manier de druk op een voet of bepaalde punten kan worden ontlast.

Adviseren

Het grootste gedeelte van de dag is de podoloog bezig met het adviseren van patiënten. De podoloog hoort het verhaal van de patiënt aan, stelt een diagnose en op basis daarvan stelt die een behandelplan op. Misschien moet de patiënt oefeningen doen om de stand van de voeten te verbeteren. In andere gevallen zijn er andere mogelijkheden.

Wil je als podoloog gaan werken en mensen helpen met voetproblemen? Dan kun je een opleiding volgen bij verschillende hogescholen in Nederland.
Let op: in België gebruikt men het woord podoloog en podotherapeut door elkaar. Als in Duitsland gesproken wordt over een podoloog wordt een pedicure bedoeld.

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Podotherapeut

Retail

Next