Voor 15.00 besteld dezelfde dag verzonden

Voorkomen van voet- en lichaamsklachten

Het klinkt zo cliché, maar is daardoor zeker niet minder waar: voorkomen is beter dan genezen. Iets wat je voorkomt, hoef je nou eenmaal niet te genezen en dat geldt zeker ook voor voetklachten. En voetproblemen zijn vaker ook de bron voor andere lichaamsklachten, dus het is extra belangrijk om goed voor je voeten te zorgen. Er zijn verschillende manieren om voetklachten – en daarmee lichaamsklachten die hun oorsprong vinden door bijvoorbeeld een verkeerde houding – te voorkomen. Hieronder noemen we een aantal dingen die je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen.

Goed passende schoenen
Kies schoenen die voldoende ruimte bieden voor je tenen en de juiste ondersteuning bieden aan je voetboog. Vermijd te strakke of te losse schoenen, omdat ze drukpunten kunnen veroorzaken en je voeten kunnen belemmeren om op een natuurlijke manier te bewegen. Vaak onderschat, maar zorg er gewoon voor dat je schoenen lekker zitten en goed aansluiten.

Ondersteunende inlegzolen
Een optie die je soms pas overweegt als je ergens last van krijgt, maar die heel goed kan werken om last juist te voorkomen: het gebruik van inlegzolen als aanvulling op je schoenen. Deze kunnen extra demping en ondersteuning bieden en voetproblemen voorkomen. Inlegzolen zijn zeker een uitkomst als je al voetproblemen hebt, zoals platvoeten of hoge voetbogen. Ergens last van? Ga dan naar een podotherapeut of orthopeed om je te laten helpen.

Goede voetverzorging
Houd je voeten schoon en verzorgd. Trim je nagels recht en niet te kort om ingegroeide teennagels te voorkomen. Scrub je voeten af en toe om dode huidcellen te verwijderen. Voel je overtollig eelt ontstaan, overweeg dan om dit weg te (laten) halen, zodat er geen likdoorn of eksteroog ontstaat.

Stretch en versterk
Voer regelmatig voet- en enkeloefeningen uit om de spieren te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Dit kan helpen bij de doorbloeding, bij het behouden van een goede voethouding en helpt daarmee bij het voorkomen van blessures. Oefeningen zoals tenenkrullen, enkelcirkels en voetboogversterking kunnen nuttig zijn.

Geef je voeten rust
Tegenover inspanning moet een goede dosis ontspanning staan. Geef je voeten regelmatig de kans om te ontspannen en te ademen. Neem na een lange dag staan of lopen wat tijd om je voeten omhoog te leggen en te ontspannen. Een houten voetroller kan erbij helpen de onderkant van je voeten te masseren.

Let op je houding
Een goede houding voorkomt vele klachten. Dat is zo als je bijvoorbeeld achter een computer zit, maar zeker ook tijdens het lopen en staan. Loop rechtop met je schouders ontspannen en verdeel je gewicht gelijkmatig over beide voeten. Denk je dat je houding niet helemaal goed is, vraag dan eens een fysiotherapeut of bewegingsspecialist om hulp.

Vermijd langdurig dezelfde houding
Probeer langdurig staan of langdurig zitten aan een stuk te vermijden, omdat dit de druk op je voeten kan verhogen. Neem regelmatig korte pauzes om tussen het lopen door even te zitten en de druk van de voeten af te nemen. Of andersom: neem tussen het zitten door regelmatig korte pauzes om rond te lopen en je voeten te strekken.

Draag de juiste schoenen bij specifieke activiteiten
Als toevoeging op het eerste punt, waarbij we aangaven dat je schoenen moet dragen die goed zitten: kies schoenen die geschikt zijn voor de activiteit die je uitvoert. Kies voor hardloopschoenen met voldoende demping als je gaat hardlopen, wandelschoenen met goede grip en ondersteuning als je gaat wandelen en sloffen als je even je voeten wil laten ontspannen en geen druk op je voeten. Het dragen van de juiste schoenen tijdens specifieke activiteiten draagt bij aan het voorkomen van voetproblemen.

Dit zijn een aantal specifieke maatregelen die je kunt nemen om voetproblemen – en daarmee andere lichaamsproblemen – te voorkomen. Een overkoepelende maatregel die we je mee willen geven: luister naar je voeten. Als je na een lange dag op de been last hebt van je voeten, rust dan goed uit. Voel je vaker een zelfde soort steek in een deel van je voet, ga dan langs een specialist om te vragen of er iets kan zijn. Voorkomen is beter dan genezen.

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

Productie

PU materiaal (polyurethaan)

Next