Tibiastandmeter


Een tibiastandmeter, ook bekend als een tibiametinginstrument, is een medisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om de stand van het onderbeen, specifiek het scheenbeen (tibia), te meten. Het wordt vaak gebruikt bij de diagnose en monitoring van beenlengteverschillen en standsafwijkingen zoals bekkescheefstand.

De tibiastandmeter bestaat meestal uit een meetinstrument met een bevestigingssysteem voor het onderbeen. Het meetinstrument kan een schaalverdeling, een liniaal of een digitale uitlezing hebben. Het bevestigingssysteem kan verstelbare banden, klemmen of andere mechanismen bevatten om het onderbeen stevig op zijn plaats te houden tijdens het meten.

Bij het gebruik van een tibiastandmeter plaatst de zorgverlener het instrument op het onderbeen, meestal in de buurt van de enkel of het onderste deel van het been. Het instrument wordt zorgvuldig uitgelijnd met anatomische referentiepunten om een nauwkeurige meting te verkrijgen. Met behulp van de schaalverdeling of digitale uitlezing kan de zorgverlener de afstand of het verschil in stand tussen beide onderbenen meten.

Let op! Deze kennisbank is een verzameling van informatie vanuit allerlei bronnen. Sommige teksten zijn nog niet gecontroleerd en kunnen nog onjuistheden bevatten. Mocht je informatie missen of een correctie willen doorgeven dan horen we dit graag via marketing@dumco.nl

Kom ook meer te weten over

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Je ontvangt onze nieuwsbrief maximaal 1 x per maand

Previous

TS-boy

Tip Therm

Next